Skip to main content

Unit Tatatertib & Sahsiah Pelajar dan Badan Beruniform adalah sebuah unit yang berfungsi untuk mengupayakan karektor pelajar sepanjang pengajian mereka di dalam kampus.

Unit ini akan memberikan kefahaman berkaitan pembentukan sahsiah dan penerapan nilai-nilai murni kepada pelajar melalui kepentingan personaliti unggul dalam menggapai akademik yang cemerlang.

Selain itu juga, unit ini akan menguruskan prosiding tatatertib bagi pelajar bagi mereka yang didapati melakukan kesalahan sepanjang pengajian mereka merujuk kepada Kaedah-Kaedah Universiti Teknikal Malysia Melaka (Tatateterib Pelajar-Pelajar) 2009.

Manakala bagi meningkatkan semangat patriotisma pelajar di dalam kampus, ianya akan diterapkan melalui Badan Beruniform yang telah ditubuhkan oleh Universiti, maka unit ini akan menyelaras pendaftaran sehinggalah pentauliahan mereka.

Sehubungan itu, pelajar akan dapat meningkatkan integriti dan semangat patriotisma mereka sepanjang berada di dalam kampus.

Objektif
  • Pengurusan Prosiding Tatatertib Pelajar dan Pendengaran Rayuan Tatatertib Pelajar agar ianya dapat memastikan pelajar-pelajar mematuhi peraturan disepanjang pengajian mereka

  • Menyemak dan permunian dari masa ke semasa Peraturan-Peraturan yang berkaitan dengan Pelajar supaya ianya relevan di dalam kampus

  • Menguruskan perkara berkaitan integriti dan sahsiah pelajar agar ianya dapat meningkatkan personaliti unggul mereka.

  • Mengurus dan menyelaras Badan Beruniform di UTeM supaya ianya berfungsi secara teratur dan bersistematik merujuk budaya kerja universiti.

  • Menyelaras Dimensi TUAH – Etika & Kerohanian berkaitan Khidmat Nasihat dan pengumpulan data serta pelaporan

  • Menyelaras Dimensi TUAH – Kebudayaan & Identiti Nasional Khidmat Nasihat dan pengumpulan data serta pelaporan

  • Ahli jawatankuasa Majlis Tatatertib dan Disiplin Universiti Malaysia (MATDUM)

Staf

PENOLONG PENDAFTAR

NOR AZMI BIN ALI
norazmi@utem.edu.my
(+606) 270-2838

PEMBANTU TADBIR KANAN

MOHD HAFIDZ BIN MOHAMAD RAZALI
mohdhafidz@utem.edu.my
(+606) 270-1385